DDL El Dorado Single Still Enmore 2009
Vanille et chêne mais manque d'intensité.
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Quel est le goût de ce rhum ?
Le rhum El Dorado Single Still Enmore, distillé en 2009 à partir de mélasse, provient de la célèbre société guyanaise Demerara Distillers Ltd. Connu pour son mélange aromatique de caramel, de vanille et de chêne, ce rhum présente une bouche chaleureuse centrée sur la vanille et influencée par le chêne, avec des notes de chocolat noir et de noix grillées. Cependant, de nombreux utilisateurs trouvent que ses 40 % de volume d'alcool limitent la profondeur et l'intensité qu'ils désirent. Idéal pour ceux qui commencent leur voyage avec le rhum Enmore, la facilité de consommation de ce rhum est louée, mais les amateurs plus expérimentés peuvent rechercher une plus grande complexité. Malgré des avis mitigés sur sa concentration et son prix, le rhum offre une fenêtre sur la série d'alambics simples d'El Dorado, attirant les connaisseurs attirés par des caractéristiques de vieillissement tropicales sans force écrasante.
Détails sur ce rhum
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À propos de la distillerie Demerara Distillers Ltd
La distillerie Demerara Distillers Ltd est située à Guyana. Les rhums de Demerara Distillers Ltd ont été examinés 2 971 fois avec une moyenne de 7.8/10.
Vers Demerara Distillers LtdCarte interactive
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Well I was very exited to try those single still releases… this is exactly what I would hope for DDL released on a larger scale (and hopefully at a half reasonable price). All three show the common characteristics you would expect and love about DDL‘s stills. No need for blended in the barrel / finishes / obscure leftover casks. Unfortunately, the reduction to 40% ABV is basically a crime against humanity 🙈 While the noses are surprisingly intense, on the palate all three releases are way to thin to deliver the profile competently. Nevertheless all seem in a good place after 12 years of tropical aging and as there are also limited higher ABV bottles available there is a chance for genuinely amazing OB release from DDL in the future. Fingers crossed.
Delicious nose with lots of vanilla, caramel and crème notes, nice wood as well as coconut, pepper, citrus, chocolate. Not overly intense but really very good after 13 tropical years. On the palate, unfortunately - as expected at 40% - very thin and watered down. Still with the same flavors but unfortunately disturbingly and irreducibly thin. Really very tasty on the nose ... would certainly have been a hit as a >55% version and, in my opinion, more appropriate for the target group of single still / single mark enthusiasts.
Quick taste at the Rhumfest. Once again, I have trouble understanding the El Dorado "policy". It sells for twice the price of 15ans. Basically, it's very close to Enmore 96 but reduced to 40% (sawdust, molasses). It's perfect for discovering a simple still without increasing the alcohol content, but the price isn't quite right. And for the enthusiast who wants the typical Enmore product, the price won't get in the way, but the rum clearly lacks intensity... In short, it's a good rum that's easy to access, but if you're not a Guyana specialist, you'll take a 15-year-old without hesitation to indulge yourself at a nice price, and if you're a hard-core enthusiast, you'll have to pass on it because you'll be missing something.
Heute mal im Vergleich drei El Dorado von 2009. Port Mourant RX13844, Enmore RX13123 und Versailles RX14577. Leider sind alle auf 40% runter reduziert, sonst hätte etwas sehr gutes entstehen können. Mir persönlich etwas zu dünn. Ansonsten durchaus gelungene Abfüllungen für den Einstieg ins El Dorado Universum, wobei ich den El Dorado 12,15 oder 21 hier vorziehen würde.